Giv din hund optimalt velvære

Hvis du har en hund, er det også dit ansvar, at den trives og har det godt. Ligesom vi har brug for pleje og omsorg, har en hund det også. Derfor skal du have fokus på din hunds velvære, hvis du vil have en glad og livlig hund.

Bliv her klogere på, hvordan du kan optimere din hunds velvære.

Fodr din hund rigtigt

For at få en glad og sund hund i familien, er foderet altafgørende. Du har selv brug for mineraler og vitaminer i din kost for at få energi. Og det er altså det samme for din hund. Hvis din hund ikke får det rigtige foder med masser af næring og vitaminer, bliver den dvask og sløv.

Der findes et utal af fodertyper, og derfor kræver det først og fremmest, at du kigger på din hund. Hvalpe og voksne hunde har nemlig ikke brug for den samme slags foder. Hvalpe har brug for et andet næringsindhold, der kan understøtte dens udvikling. Det har voksne hunde ikke i samme grad brug for.

Men hundefoderet er altså vigtigt for, at din hund får den optimale livskvalitet, og at dens immunforsvar styrkes, så den er modstandsdygtig overfor sygdomme. Hvilket foder, din hund skal have, kommer også an på race. Store og små hunde skal typisk ikke have den samme slags foder. Du kan blandt andet afkode, om din hund får nok næring og energi fra maden. Hvis din hund virker uoplagt, og pelsen er mat, kan det være et tegn på, at du har købt det forkerte foder. Er du i tvivl om, hvad du skal fodre din hund med, er altid en god idé at spørge dyrlægen til råds.

Undgå en overvægtig hund

Igen kan hundens og menneskets helbred sammenlignes. Vi mennesker har ikke godt af at være for overvægtige – det samme gælder for hunden. Faktisk er op mod 40 % af danske hunde overvægtige, og det skal der gøres noget ved. For en overvægtig hund er i større risiko for at få hjertesygdomme, led- og knogleproblemer som gigt og tilmed sukkersyge.

Derfor skal du gøre en indsats for, at din hund ikke bliver overvægtig. Det gør du blandt andet ved at vælge det rigtige foder. Men i endnu højere grad sikrer du en normalvægtig hund, hvis du husker, at den skal have rigeligt med motion. Gør det til en vane at gå en tur med din hund hver dag. Det er en god måde at få frisk luft og motion – både for dig og din hund.

Du kan også træne din hund op til at løbe sammen med dig. På den måde har du altid en trofast løbemakker. På jeres løbetur kan du også aktivere og træne din hund på andre måder. Eksempelvis ved at have en håndfuld godbidder i lommen. Smid dem i skovbunden og få din hund til at snuse sig frem til. Lugtene fra skoven udfordrer din hund, fordi det bliver sværere at lugte sig frem til godbidderne – og derfor er det en meget effektiv øvelse til at træne lugtesansen, samtidig med at det føles som en leg for hunden.

Giv din hund vigtig pleje

Ligesom du selv børster tænder og går i bad hver dag, kræver din hund også pleje. Faktisk er det en god idé også at indføre daglige rutiner for hunden. Børst pelsen igennem dagligt, så du fjerner snavs og døde hårstrå. Selvom du ikke behøver vaske din hund hver dag, skal den dog vaskes i ny og næ. Her er det også altid en god idé at børste pelsen inden badet – og ikke efter, ligesom du selv gør. På den måde undgår du nemlig at hundens pels bliver en stor filter.

Du skal også sørge for at klippe klør jævnligt, hvis din hund ikke dagligt går på hårde overflader som beton og asfalt. For lange klør gør det sværere for hunden at gå. Dertil er hundens tænder også vigtige at være opmærksomme på. De er en indikator på hundens generelle sundhedstilstand. Tjek regelmæssigt din hunds tænder og gerne én gang om ugen. Der findes specielle sticks til hundens tænder, som både smager godt og samtidigt reducerer tandsten effektivt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.