Lær hvordan du giver førstehjælp til din hund

Førstehjælp

Det er ikke kun mennesker, der skal have førstehjælp. Dit kæledyr skal også have førstehjælp, hvis det kommer ud for en ulykke. Førstehjælp til din hund er aldrig en rar oplevelse, men du kan forberede dig på det, så du kan hjælpe bedst muligt, hvis uheldet sker.

Hvis du ser et tilskadekommet dyr – så ring efter hjælp!

Falck kan kontaktes på telefon 70 10 20 30. Du får ikke en regning for hverken opkald eller kørsel, Falck sørger for at køre dyret til det nærmeste dyrehospital. Dyrenes beskyttelse i Danmark har været medvirkende til dette samarbejde med Falck, som har til formål at hjælpe ethvert tilskadekommet dyr- uanset om det har en ejer eller er herreløs.

Ulykken er sket- dette skal du gøre

  1. Bevar roen, råb ikke og lad være med at fare rundt
  2. Hvis hunden ligger et farligt sted fx en vej, så flyt hunden, hvis det er muligt
  3. Hvis hunden er livløs, så sørg for frie luftveje, tungen kan fx blokere for vejrtrækningen
  4. Hvis hunden ikke trækker vejret- brug mund til snude-metoden
  5. Hvis hunden bløder, stands blødning ved kompres fx tag din jakke eller bluse af og bind eller tryk det hårdt omkring blødningen, så blødningen standses
  6. Ring til Falck eller hvis du selv kører dyret afsted så ring til dyrhospitalet
  7. Du må ikke selv aflive dyret, hvis det står slemt til

Hjælp jeg får en regning!

Hvis der ikke er tale om dit eget dyr, skal du blot ringe efter Falck. De sørger for transport og du skal ikke betale. Hvis du kan køre dyret selv og dets tilstand kan klare det, skal du selv køre det afsted. Hvis du er i tvivl, så ring til Falck og få hjælp og vejledning. Hvis der er tale om dit eget dyr, skal du være forberedt på en regning for efterfølgende behandling og eventuelt indlæggelse af dyret, blodprøver, scanning eller røntgen. Hvis det står slemt til, kan dyrlægen i nogle tilfælde råde dig til at få aflivet dyret. Hvis du vil forebygge en stor dyrlægeregning, så sørg for at have dine forsikringer i orden eller læg eventuelt penge til side på en konto til din hund, hvis uheldet skulle være uden. I nogle banker kan man lave en opsparingskonto, hvor der trækkes et lille beløb fx 50 kroner hver måned. Det kan godt blive til mange penge en dag.

Hjælp jeg bliver smittet af blod og mund til snude

Der er selvfølgelig altid risiko for at blive smittet med et eller andet. Det må være op til dig selv, hvad der vægter højest – at rede en hunds liv eller en mulig smitte, som i de fleste tilfælde kan behandles.

Forbered dig på førstehjælp til din hund

Som konklusion til ovenstående kan det anbefales at lave en lille lommeguide med telefonnumre og trin for trin, hvis uheldet er ude. Du kan eventuelt lave den som en mærkat, der sidder bagved din telefon eller som et kort i din pung eller taske. Sørg for at have forsikringerne i orden og tilkald altid hjælp, hvis et dyr er kommet til skade.

Du kan eventuelt finde flere andre tips og guides til din hund på dyreværnets hjemmeside

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *